Ga naar de inhoud
Home » bittorrent » Aria2 downloadmanager: alles wat je moet weten

Aria2 downloadmanager: alles wat je moet weten

  • door

Aria2 is een lichtgewicht downloadmanager voor verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, Mac en Linux. Het ondersteunt verschillende protocollen, zoals HTTP, HTTPS, FTP, SFTP, BitTorrent en Metalink. Met aria2 kun je eenvoudig bestanden downloaden vanuit meerdere bronnen, wat resulteert in snellere downloads en bespaart tijd en bandbreedte.

Aria2 is gratis en open-source software en kan worden gebruikt vanaf de command-line of via een grafische gebruikersinterface. Het heeft ook geavanceerde functies zoals bestandssegmentatie, gelijktijdige downloads van meerdere bestanden en ondersteuning voor downloadhervatting na onderbrekingen. Aria2 heeft ook een eenvoudig te gebruiken JSON-RPC- en XML-RPC-interface voor integratie met andere programma’s.

Een van de belangrijkste kenmerken van aria2 is de ondersteuning voor BitTorrent-protocol, waardoor je bestanden vanuit meerdere bronnen kunt downloaden en tegelijkertijd uploads kunt uitvoeren om de downloadgemeenschap te helpen. Dit resulteert in snellere downloads, zelfs bij langzame internetverbindingen. Aria2 ondersteunt ook magnet-links en torrent-bestanden.

Aria2 heeft een lage systeemvereisten en is zeer configureerbaar en aanpasbaar. Het heeft ook een ingebouwde bandbreedtebeheerfunctie waarmee je de download- en uploadsnelheden kunt aanpassen en prioriteiten kunt stellen. Dit is handig als je de downloadsnelheid wilt beperken om andere internetactiviteiten te kunnen uitvoeren zonder onderbrekingen.

Als je op zoek bent naar een efficiënte en krachtige downloadmanager die werkt met verschillende protocollen en bestanden vanuit meerdere bronnen kan downloaden, dan is aria2 zeker het proberen waard. Het is een geweldige optie voor het downloaden van grote bestanden, het streamen van media en voor het delen van bestanden via P2P-netwerken.