Ga naar de inhoud
Home » Raspberry pi

Raspberry pi

De Pi is een minicomputer ontwikkeld door de Raspberry Pi Foundation in het Verenigd Koninkrijk. Het doel van de Raspberry Pi was om een betaalbare computer te bieden aan jonge mensen om hen te helpen bij het leren van programmeren en computervaardigheden. Het apparaat werd in feite gelanceerd als educatief hulpmiddel en is tegenwoordig een populair platform voor hobbyisten, makers en ontwikkelaars.

De Pi wordt aangedreven door een ARM-processor en heeft een ingebouwde GPU. Het apparaat biedt een volledige computerfunctionaliteit met aansluitmogelijkheden voor beeldschermen, toetsenborden, muizen, Ethernet-kabels, USB-apparaten en microSD-kaarten. De Pi is ook compatibel met een groot aantal besturingssystemen, waaronder Linux, Android en Windows 10 IoT Core.

Het apparaat is beschikbaar in verschillende modellen, waaronder de Pi Model A, B, B+, 2, 3 en 4. Elke versie heeft specifieke hardwarekenmerken, zoals het aantal poorten, de hoeveelheid RAM en de prestaties. Dit maakt de Raspberry Pi geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van educatieve projecten tot industriële automatisering.

Een van de grootste voordelen van de Pi is de prijs. Het apparaat is ongeveer hetzelfde formaat als een creditcard en kost minder dan $50, wat het een betaalbare optie maakt voor mensen die willen experimenteren met computerhardware en software. Bovendien zijn er veel tutorials, forums en gemeenschappen die mensen helpen bij het uitvoeren van projecten op de Raspberry Pi.

Er zijn tal van mogelijkheden voor wat u met de Raspberry Pi kunt doen. Hieronder staan enkele voorbeelden:

  • Mediacenter: U kunt een Pi gebruiken als een mediacenter om films, muziek en foto’s af te spelen op uw tv. U kunt ook add-ons installeren om toegang te krijgen tot streamingdiensten zoals Netflix en Hulu.
  • Gaming: U kunt de Raspberry Pi gebruiken om klassieke videospelletjes te spelen, zoals Pac-Man en Donkey Kong. Er zijn veel softwarepakketten beschikbaar waarmee u uw eigen arcade-achtige gamingomgeving kunt creëren.
  • Webserver: U kunt de Raspberry Pi gebruiken als een webserver voor het hosten van uw eigen website of applicatie. Het apparaat heeft voldoende vermogen om kleine tot middelgrote websites te hosten, zonder veel