Ga naar de inhoud
Home » Raspberry Pi media center

Raspberry Pi media center

Er zijn verschillende manieren om van een Raspberry Pi een media center te maken. Hieronder staan enkele stappen om dit te realiseren:

 1. Installeer een mediaspeler-software op de Raspberry Pi, zoals Kodi, Plex of OSMC.
 2. Verbind de Raspberry Pi met je TV met een HDMI-kabel en sluit hem aan op het netwerk.
 3. Voeg media toe aan de mediaspeler-software door mappen toe te voegen die op de Raspberry Pi of op een ander apparaat op het netwerk staan.
 4. Stel de speler-software in om te kunnen afspelen van externe opslagapparaten, zoals een externe harde schijf of USB-stick.
 5. Installeer optionele add-ons om de functies van de mediaspeler-software uit te breiden, zoals extra streamingdiensten of functies voor ondertiteling.
 6. Stel eventueel een afstandsbediening in om de Raspberry Pi te bedienen vanaf de bank.
 7. Geniet van het afspelen van je media op je TV met de Raspberry Pi als media center.

Raspberry Pi media centerHoud er rekening mee dat sommige stappen iets meer technische kennis vereisen, zoals het installeren van software en het instellen van de Raspberry Pi. Als je niet zeker bent over het uitvoeren van deze stappen, is het misschien verstandig om hulp te zoeken bij iemand die meer ervaring heeft met het installeren van mediaspelers op Raspberry Pi’s.

Hoe installeer ik kodi op mijn raspberry ?

Om Kodi op uw Raspberry Pi te installeren, kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Installeer Raspbian op uw Raspberry Pi. Dit is het besturingssysteem voor Raspberry Pi en de basis waarop Kodi zal draaien.
 2. Voer de volgende opdracht uit in een terminalvenster om te zorgen dat uw Raspberry Pi is bijgewerkt en op de meest recente versie staat:
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
 1. Voer de volgende opdracht uit om Kodi te installeren:
sudo apt-get install kodi
 1. Nadat de installatie is voltooid, kunt u Kodi starten door naar het menu Programma's > Media > Kodi te gaan of door de volgende opdracht uit te voeren in een terminalvenster:
kodi
 1. Kodi zal nu worden gestart en u kunt nu gebruikmaken van uw Raspberry Pi als media center.

Houd er rekening mee dat er bepaalde hardwarevereisten zijn voor het gebruik van Kodi op uw Raspberry Pi, zoals een SD-kaart, een HDMI-monitor, een toetsenbord en een muis. Zorg ervoor dat u deze hardware hebt voordat u begint met de installatie van Kodi op uw Raspberry Pi.

Hoe installeer ik Plex op mijn raspberry ?

Er zijn twee methodes om Plex op je Raspberry Pi te installeren: via de terminal en via de Raspberry Pi-app store (Pixel). Hieronder staat hoe je beide methodes kunt gebruiken:

 1. Terminal methode:

a. Download het installatiebestand voor de Raspberry Pi op de Plex-website en sla het op in een map op je computer.

b. Verbind je Raspberry Pi met je computer via SSH en log in.

c. Kopieer het installatiebestand naar de Raspberry Pi door het commando “scp [bestandsnaam] pi@[IP-adres van de Raspberry Pi]:/home/pi” te gebruiken.

d. Log in op de Raspberry Pi via terminal en navigeer naar de map waarin je het installatiebestand hebt opgeslagen.

e. Installeer het bestand met het commando “sudo dpkg -i plexmediaserver_[versie]-[architectuur].deb”

f. Start de Plex Media Server-service op met het commando “sudo systemctl start plexmediaserver.service”

 1. Raspberry Pi-app store (Pixel) methode:

a. Open de Raspberry Pi-app store (Pixel).

b. Zoek naar “Plex Media Server” en selecteer het.

c. Klik op “Installeren” en wacht tot de installatie is voltooid.

d. Start de Plex Media Server-service op via het startmenu van Raspberry Pi.

Nadat je Plex hebt geïnstalleerd, kun je de webinterface van de media server bereiken door de IP-adres van de Raspberry Pi en poort 32400 te gebruiken. Je moet je aanmelden met je Plex-account om de functies van de media server te kunnen gebruiken.

Hoe installeer ik OSMC op mijn raspberry?

OSMC (Open Source Media Center) is een media center voor de Raspberry Pi. Het is gebaseerd op de populaire Kodi media center software en is speciaal ontwikkeld voor de Raspberry Pi. Hieronder vindt u de stappen om OSMC te installeren op uw Raspberry Pi:

 1. Download OSMC op uw computer: Bezoek de OSMC website (https://osmc.tv/download/) en download het OSMC installatiebestand naar uw computer.
 2. Schrijf het OSMC installatiebestand naar een SD-kaart: Gebruik software zoals Etcher om het OSMC installatiebestand op een SD-kaart te schrijven.
 3. Steek de SD-kaart in de Raspberry Pi: Zet de SD-kaart in de Raspberry Pi en verbind hem met uw TV, toetsenbord en muis.
 4. Boot de Raspberry Pi op: Steek de stekker van de Raspberry Pi in het stopcontact en start hem op. Het OSMC installatieprogramma zal automatisch starten.
 5. Selecteer uw taal en instellingen: Selecteer de taal die u wilt gebruiken en volg de stappen om uw instellingen te configureren.
 6. Installeer OSMC: Klik op de knop “Installeren” en volg de stappen om OSMC te installeren op uw Raspberry Pi.
 7. Configureer OSMC: Nadat de installatie is voltooid, kunt u OSMC configureren naar uw wensen en uw mediabibliotheek toevoegen.

Na deze stappen is OSMC geïnstalleerd en geconfigureerd op uw Raspberry Pi en kunt u genieten van al uw media op uw TV!