Ga naar de inhoud
Home » software » 10 populaire teksteditors

10 populaire teksteditors

 • door

Hier zijn 10 populaire teksteditors voor Linux:

 1. Vim – een command-line teksteditor met veel functionaliteit en aanpasbaarheid.
 2. Emacs – een krachtige teksteditor die veelzijdigheid en aanpasbaarheid biedt.
 3. Nano – een eenvoudige command-line teksteditor met basisfunctionaliteit.
 4. Sublime Text – een populaire grafische teksteditor met uitgebreide functies.
 5. Atom – een open-source teksteditor met veelzijdige aanpasbaarheid en plug-ins.
 6. gedit – een eenvoudige grafische teksteditor die standaard is op veel Linux-distributies.
 7. Kate – een geavanceerde teksteditor voor KDE-desktopomgevingen.
 8. Pluma – een lichtgewicht teksteditor voor de MATE-desktopomgeving.
 9. Leafpad – een snelle en eenvoudige teksteditor voor desktopomgevingen zoals Xfce.
 10. Geany – een lichtgewicht grafische teksteditor die geschikt is voor zowel programmeurs als algemene gebruikers.

Hier zijn 10 teksteditors voor Mac:

 1. Sublime Text: Een krachtige en veelzijdige teksteditor met veel handige functies, zoals meerdere selecties en een krachtige zoek- en vervangfunctie.
 2. BBEdit: Een teksteditor die populair is onder webontwikkelaars en programmeurs, met functies zoals syntax highlighting, code folding en meerdere clipboards.
 3. Atom: Een open-source teksteditor die is ontworpen om aanpasbaar te zijn en veel functies biedt, zoals teampakketten en de mogelijkheid om sneltoetsen aan te passen.
 4. TextMate: Een populaire en krachtige teksteditor met veel functies, zoals syntax highlighting en automatisch afsluiten van tags.
 5. Brackets: Een moderne, open-source teksteditor die speciaal is ontworpen voor webontwikkelaars, met functies zoals live preview van HTML en CSS.
 6. UltraEdit: Een krachtige teksteditor die geschikt is voor grote bestanden en complexe taken, met functies zoals multi-caret bewerken en een ingebouwde FTP-client.
 7. MacVim: Een aangepaste versie van Vim voor de Mac, met functies zoals syntax highlighting en uitgebreide script-mogelijkheden.
 8. Emacs: Een krachtige, aanpasbare en uitbreidbare teksteditor met veel functies, zoals syntax highlighting, automatische aanvulling en veel programmeermogelijkheden.
 9. TextWrangler: Een gratis teksteditor die ideaal is voor kleine tot middelgrote taken, met functies zoals syntax highlighting en automatisch afsluiten van tags.
 10. nano: Een eenvoudige, opdrachtregel-gebaseerde teksteditor die wordt geleverd met de meeste Linux- en macOS-systemen en is geschikt voor eenvoudige bewerkingstaken.

Natuurlijk, hier zijn 10 teksteditors voor Windows met een korte beschrijving van hun functies:

 1. Notepad++ – Notepad++ is een gratis broncode-editor en tekstverwerker die op Windows werkt. Het ondersteunt meerdere programmeertalen en heeft handige functies zoals syntaxiskleuring, automatisch aanvullen en zoek-en-vervang.
 2. Sublime Text – Sublime Text is een populaire teksteditor voor Windows, Mac en Linux. Het heeft een eenvoudige interface en krachtige functies, zoals projectbeheer, meerdere selecties en een krachtige zoekfunctie.
 3. Visual Studio Code – Visual Studio Code is een gratis broncode-editor van Microsoft met ingebouwde Git, debugging en extensies. Het ondersteunt meerdere programmeertalen, en heeft handige functies zoals code autocompletion en debugging.
 4. Atom – Atom is een gratis, open-source teksteditor van GitHub. Het heeft een eenvoudige interface en ondersteunt meerdere programmeertalen, en heeft functies zoals Git-integratie en syntaxiskleuring.
 5. EditPad Pro – EditPad Pro is een betaalde teksteditor die op Windows werkt. Het heeft handige functies zoals syntaxiskleuring, meerdere documenten, en ingebouwde FTP en SFTP clients.
 6. UltraEdit – UltraEdit is een krachtige teksteditor voor Windows, Mac en Linux. Het ondersteunt meerdere programmeertalen en heeft handige functies zoals syntaxiskleuring, automatisch aanvullen en zoeken en vervangen.
 7. Brackets – Brackets is een gratis teksteditor die speciaal is ontworpen voor webontwikkelaars. Het heeft functies zoals live preview en debugging, en ondersteunt HTML, CSS en JavaScript.
 8. Bluefish – Bluefish is een gratis teksteditor voor Linux en Windows. Het ondersteunt meerdere programmeertalen en heeft functies zoals syntaxiskleuring, meerdere documenten, en een krachtige zoekfunctie.
 9. Notepad2 – Notepad2 is een gratis, open-source teksteditor die op Windows werkt. Het heeft een eenvoudige interface en ondersteunt meerdere programmeertalen, en heeft functies zoals syntaxiskleuring en regelnummering.
 10. PSPad – PSPad is een gratis teksteditor voor Windows. Het heeft handige functies zoals syntaxiskleuring, meerdere documenten, en een krachtige zoekfunctie, en ondersteunt meerdere programmeertalen.