Ga naar de inhoud
Home » software » Pi hole op je raspberry pi

Pi hole op je raspberry pi

 • door
neerladen, tested by humans

Waarom

Pi-hole is een gratis en open source netwerkgebaseerd advertentie- en trackerblokkeringsprogramma dat kan worden geïnstalleerd op een Raspberry Pi of op een ander apparaat. Hieronder staan enkele voordelen van Pi-hole:

 1. Blokkeert advertenties: Pi-hole blokkeert advertenties op elk apparaat in uw netwerk, inclusief smartphones, tablets, computers, gameconsoles, smart-tv’s, enzovoort. Dit resulteert in een betere gebruikerservaring tijdens het browsen, aangezien pagina’s sneller worden geladen en er minder afleiding is.
 2. Verbetert de privacy: Pi-hole blokkeert ook trackers die worden gebruikt om uw online gedrag te volgen, waardoor uw privacy verbetert.
 3. Beschermt tegen malware: Pi-hole blokkeert ook domeinen die bekend staan als bronnen van malware en phishing. Hierdoor verkleint u de kans op infectie van uw apparaten en verhoogt u de algemene veiligheid van uw netwerk.
 4. Laat u controle houden: Pi-hole biedt u de mogelijkheid om de controle over uw netwerk terug te krijgen. U kunt bepalen welke inhoud u wel en niet wilt toestaan, en u kunt toegang blokkeren tot bepaalde websites.
 5. Vermindert bandbreedtegebruik: Door advertenties en trackers te blokkeren, vermindert Pi-hole ook het bandbreedtegebruik in uw netwerk. Hierdoor krijgt u meer bandbreedte beschikbaar voor andere toepassingen, zoals streaming en gamen.

Kortom, Pi-hole biedt veel voordelen voor iedereen die zijn online ervaring wil verbeteren, zijn privacy wil beschermen, zijn netwerk veiliger wil maken en de controle wil houden over wat er binnenkomt in het netwerk.

Pihole op een Raspberry Pi op te zetten

Er zijn een aantal stappen die je moet volgen om Pi-hole op een Raspberry Pi op te zetten:

 1. Vereisten: Voordat je begint met het opzetten van Pi-hole, heb je een Raspberry Pi nodig met het besturingssysteem Raspbian. Je hebt ook een internetverbinding nodig.
 2. Download de Pi-hole software: Je kunt Pi-hole downloaden door de volgende commando’s in de terminal van je Raspberry Pi te typen:
javascriptCopy codecurl -sSL https://install.pi-hole.net | bash
pi-hole
pi-hole
 1. Installeer Pi-hole: Nadat je Pi-hole hebt gedownload, start je de installatieprocedure door de installatie-assistent te volgen. Tijdens de installatie wordt je gevraagd om je netwerkinstellingen te configureren en enkele andere opties te selecteren.
 2. Configureer de DNS-instellingen: Nadat Pi-hole is geïnstalleerd, moet je de DNS-instellingen op je Raspberry Pi configureren zodat Pi-hole als DNS-server voor je netwerk fungeert.
 3. Controleer de installatie: Na het configureren van de DNS-instellingen, kun je de installatie van Pi-hole controleren door naar http://pi.hole/admin te gaan. Hier vind je de webinterface van Pi-hole waar je de prestaties, blokkades en andere instellingen kunt bekijken en beheren.

Houd er rekening mee dat de precieze stappen die je moet volgen kunnen verschillen, afhankelijk van de versie van Pi-hole en het besturingssysteem dat je gebruikt. Als je problemen ondervindt tijdens het opzetten van Pi-hole, kun je altijd de documentatie en het forum van Pi-hole raadplegen voor verdere hulp.