Ga naar de inhoud
Home » software » Tails The Amnesic Incognito Live System

Tails The Amnesic Incognito Live System

  • door

Tails staat voor “The Amnesic Incognito Live System” en is een gratis en open-source besturingssysteem dat gericht is op privacy en anonimiteit. Het is ontworpen om vanaf een USB-stick of DVD te worden gestart en draait als een live-systeem, waardoor gebruikers hun computer kunnen gebruiken zonder hun normale besturingssysteem te starten.

Tails is gebaseerd op Debian en bevat verschillende privacytools, waaronder Tor (The Onion Router), een netwerk dat het verkeer van de gebruiker versleutelt en omleidt via verschillende nodes om anonimiteit te bieden. Het systeem is ook uitgerust met verschillende versleutelingshulpmiddelen om gebruikersgegevens te beschermen.

Tails is ontworpen om gebruikers de mogelijkheid te bieden om online activiteiten uit te voeren zonder te worden gevolgd of afgeluisterd. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn voor journalisten die vertrouwelijke informatie willen delen met hun bronnen of voor politieke activisten die anonimiteit nodig hebben om te communiceren en te organiseren.

Tails biedt ook extra beveiligingsfuncties, zoals de mogelijkheid om automatisch het besturingssysteem te wissen van het geheugen wanneer de gebruiker het systeem afsluit, zodat er geen sporen van het gebruik achterblijven.

Hoewel Tails een zeer krachtig hulpmiddel is om de privacy en anonimiteit van gebruikers te beschermen, is het belangrijk om op te merken dat het niet 100% foolproof is en dat gebruikers nog steeds voorzichtig moeten zijn bij het navigeren op het internet en het delen van vertrouwelijke informatie. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het gebruik van Tails in sommige landen illegaal kan zijn, dus het is altijd belangrijk om op de hoogte te zijn van de lokale wetgeving.