Ga naar de inhoud
Home » Uncategorized » Clonezilla

Clonezilla

  • door

Clonezilla is een gratis en open-source hulpprogramma voor systeemback-up en -herstel. Het biedt een krachtige oplossing voor het maken van een exacte kopie van een volledig besturingssysteem, inclusief alle geïnstalleerde programma’s, instellingen en gebruikersgegevens. Het ondersteunt verschillende bestandssystemen, waaronder ext2, ext3, ext4, reiserfs, xfs, jfs en NTFS, waardoor het bruikbaar is voor zowel Linux als Windows-systemen.

Met Clonezilla kunnen gebruikers volledige back-ups maken van hun systeem op een externe harde schijf, USB-stick of op een netwerkopslaglocatie. Het biedt twee verschillende back-upmodi: “image” en “partitie”, waarbij de gebruiker de keuze heeft tussen het kopiëren van de gehele harde schijf of alleen geselecteerde partities. De software biedt ook verschillende compressie-opties om de grootte van de back-up te verminderen.

Clonezilla ondersteunt ook het herstellen van een back-up, waarbij de gebruiker de optie heeft om een exacte kopie van het systeem terug te zetten of alleen bepaalde partities te herstellen. Het kan ook worden gebruikt om een nieuw systeem te implementeren met behulp van de gemaakte back-up, wat handig is voor het uitrollen van meerdere computers in een bedrijfsomgeving.

Naast het maken en herstellen van back-ups, biedt Clonezilla ook verschillende hulpmiddelen voor systeembeheer, zoals het klonen van een bestaand systeem naar een nieuwe harde schijf, het testen van harde schijven op fouten en het kopiëren van harde schijven van verschillende groottes.

Al met al biedt Clonezilla een uitgebreide en krachtige oplossing voor systeemback-up en -herstel, met een breed scala aan functies en configuratie-opties. Het is een handige tool voor zowel thuisgebruikers als systeembeheerders in een bedrijfsomgeving.